Surf naar Google Drive. Kies voor de persoonlijke login en klik op Naar Google Drive. Hier krijg je dan een nieuw scherm om in te loggen. Hiervoor gebruik je de login gegevens van de school:
Gebruikersnaam: Voornaam.Achternaam@student.gibbrasschaat.be
(bv. dirk.janssens@student.gibbrasschaat.be)
Wachtwoord: je hebt per Smartschool bericht een wachtwoord ontvangen. Indien je ooit al aangemeld hebt, gebruik je het wachtwoord dat je zelf hebt ingesteld. Indien je dit niet meer weet, neem dan even contact op met de ICT coördinatoren van de school.
Je kan je Google Drive ook op smartphones en tablets raadplegen door gebruik maken van de App Google Drive.
Wanneer je bent ingelogd op Google Drive, verschijnt er een nieuwe website. Google Drive is niet meer dan een plaats waar je bestanden kan opslaan en organiseren in een mappenstructuur. Het verschil met de Windows verkenner is dat je deze bestanden in de cloud zet, en niet op je eigen computer. Wanneer je Google Drive gebruikt voor de opslag van uw documenten, heb je geen probleem meer indien er iets met uw laptop gebeurt. Ook kan je je bestanden nooit thuis vergeten, want je kan deze op elke computer raadplegen, indien er een internetverbinding is.
Je kan ook verschillende documenten rechtstreeks aanmaken in je Google Drive: documenten, spreadsheets, presentaties en formulieren. Je doet dit door eerst te navigeren naar de juiste map waarin je het document wil hebben. Nadien klik je opnieuw op de knop Nieuw, links bovenaan in Google Drive. Dan selecteer je het type bestand dat je wil aanmaken: Google Documenten, Google Spreadsheets, Google Presentaties of Google Formulieren.
Wanneer je een keuze hebt gemaakt van welk type document je wenst aan te maken, opent er automatisch een leeg document van het juiste type. Links bovenaan zal je zien dat het document nog geen naam heeft gekregen. Dit kan je eenvoudig wijzigen door op Naamloos document, Naamloze spreadsheet,... te klikken en een gepaste naam in te typen.
Moest het document toch op een verkeerde plaats staan, kan je dit uiteraard steeds verplaatsen door gebruik te maken van de rechtermuisknop (in de Google Drive omgeving), door het bestand te verslepen naar de juiste map, of door naast de naam van het document, links bovenaan, te klikken op het icoontje van een mapje met een pijltje er in. Je selecteert dan de juiste map, en het bestand wordt naar daar verplaatst.
Als je bestanden of mappen wil delen met andere personen, moet je het bestand of map selecteren en met de rechtermuisknop hier op klikken. Er verschijnt dan een menu, waar je kan kiezen om dit bestand of deze map met iemand te Delen.
Als je hier op klikt, zal een nieuw venster openen.
In dit venster kan je kiezen met wie je het bestand of de map wil delen. Je kan dit op 2 manieren doen: je kan rechtstreeks mensen selecteren op basis van een email adres of je kan een deelbare link (rechts bovenaan) naar het bestand of de map wat je wil delen ophalen om door te sturen naar de personen die je zelf wil.
Wanneer je mensen wil selecteren op basis van hun email adres, voer je het email adres in, in het daarvoor voorziene vakje. Achter dat vakje waar je het email adres in kan vullen, kan je de rechten wijzigen van de personen die het bestand of de map gedeeld krijgen. Je kan ervoor kiezen dat de personen de map of het bestand mogen bekijken of bewerken. Je zal zien dat wanneer je een email adres begint in te vullen, er snel een suggestie zal gegeven worden van de personen die jij bedoelt. Dit zullen mensen zijn die een account hebben binnen onzen school, indien je het account van de school gebruikt. Maar je kan uiteraard ook delen met mensen die geen account hebben van onze school.
Als je kiest voor deelbare link ophalen (rechts bovenaan) zal er een uitgebreider venster openen. Hier kan je instellen welke rechten de personen hebt met wie je de map of het bestand deelt. Je kan ervoor kiezen dat de perso(o)n(en) de map of het bestand mogen bekijken of bewerken. Als je de rechten juist hebt ingesteld, klik je op Link kopiëren. Dan plak je de link in je email/bericht via de rechtermuisknop (plakken) of via de toetsencombinatie Ctrl + v.
De personen waar je dit bericht naar stuurt, kunnen het document of de map bekijken dankzij de doorgestuurde link.
Opmerking! Omdat wij werken met de Google omgeving binnen onze school zal er bij het instellen van de rechten standaard staan: "Iedereen met de link in GIB" mag bekijken/bewerken. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om te delen met specifieke mensen. Deze optie vind je terug wanneer je de rechten wijzigt.
Werken met veel en verschillende mappen/bestanden kan al snel onoverzichtelijk worden. Als je werkt met een mappenstructuur kan je altijd het overzicht bewaren. Je kan best een map aanmaken met het huidige schooljaar, bv: Schooljaar 2019-2020. Hierin maak je dan best verschillende mappen van de vakken die je dit schooljaar hebt, bv: informatica, economie, wiskunde,.... In het voorbeeld hiernaast kan je zien waarom een ordelijke structuur belangrijk is.
Drive File Stream is een programma dat ervoor zorgt dat online documten uit de Google Drive geraadpleegd kunnen worden vanuit de verkenner. Je kan voor zowel Windows laptops als Apple computers geïnstalleerd worden. Zo lijkt het dat de online documenten, lokaal op uw computer staan.
Wanneer je Drive File Stream wil gebruiken, moet je deze eerst installeren op uw computer. Dat doe je door hier te klikken. Eens het bestand gedownload is, moet je dit bestand openen door te dubbelklikken op het bestand en dan de installatiestappen te volgen.
Wanneer er gevraagd wordt naar uw login gegeven, dien je deze in te geven van uw Google Drive (zoals bovenaan deze pagina is gegeven.
Eens ingelogd, zal je in de verkenner een map Google Drive File Stream terugvinden. Als je deze map opent, zie je 2 mappen, Gedeelde drives en Mijn Drive. In Mijn Drive vind je uw persoonlijke documenten terug die je daar geplaatst hebt.
Het maakt geen verschil of je nu bestanden toevoegt via de verkenner, of via de web browser. Ze zullen op beide manieren online in de Google Drive tevoorschijn komen.
Let er wel op dat je met het internet verbonden moet zijn, anders kan het programma Google File Stream de bestanden in de achtergrond niet online plaatsen.
Het grote voordeel van werken met Google Drive en de lokale Google File Stream is dat als je de structuur en de rechten goed opzet, je gedeelde mappen kan hebben met verschillende leerkrachten, leerlingen,... Als je via de Google File Stream lokaal je bestanden bewerkt, worden deze automatisch geüpload (indien je verbinding hebt met het internet) naar Google Drive. Dit kan je heel veel tijd besparen wanneer je hier een beetje handig in wordt.
Als je werkt met Google documenten, spreadsheets, presentaties, ... dan is dit platform onafhankelijk. Dat wil zeggen dat het niet uitmaakt op welk type computer deze worden aangemaakt, ze kunnen door iedereen geraadpleegd worden. Zowel op een Mac, een Windows computer, iPad, tablet, Chromebook, ...