Surf naar "http://docs.google.com/document"
Bij beiden opent er zich een nieuw tabblad met een leeg werkblad. Verplaats je de muisaanwijzer naar het werkscherm, dan neemt deze de vorm aan van een verticaal streepje. Dit wordt ook de invoegpositie of cursor genoemd.
Het werkvenster van Google Docs bevat de volgende onderdelen:
titelbalk
de naam van het programma en titel van het actieve document;
het lint
helpt de gebruiker bij het snel zoeken van opdrachten;
horizontale liniaal
snel insprongen van alinea's wijzigen, marges aanpassen, tabstops instellen en/of wissen, de breedte van kolommen en tabellen wijzigen;
verticale liniaal
snel aanpassen van boven- en ondermarge, de positie van kop- en voetteksten en de hoogte van tabelrijen aanpassen;
werkomgeving
de plaats waar de eigenlijke tekst getoond wordt;
invoegpositie of cursor
de eigenlijke plaats waar de tekst getypt wordt;
verticale schuifbalk
grote verplaatsingen naar beneden of boven worden mogelijk gemaakt;
Google Docs kan op verschillende manieren sluiten:
door het tabblad te sluiten;
door te klikken op het programma-icoon links bovenaan.
Je kan op verschillende manieren opdrachten geven. Voor de gebruiker komt het erop aan de methode te vinden die voor hem/haar het meest passend is:
door de onderdelen in het lint aan te klikken met de muis;
door gebruik te maken van sneltoetscombinaties (bijvoorbeeld: CTRL+B);
door gebruik te maken van het snelmenu dat je activeert met behulp van de rechter muisknop.
Met de helpfunctie moet je leren werken. Het is een beetje het principe van "trail and error". Je geeft je probleem in, Google Docs stelt een aantal oplossingen voor. Jij moet voor jezelf de best mogelijke oplossing hier uit halen.
OPMERKING: het gebruik van de Helpfunctie tijdens toetsen en/of examens is toegestaan maar zal specifiek in de hoofding vermeld worden!
Als je een volledig nieuw document wenst te beginnen, klik je in het lint op het tabblad Bestand en de optie Nieuw. Een blanco document wordt opgestart.
OPMERKING: je kan zoveel documenten aanmaken als je wil, de enige beperking is het geheugen van je PC. Beperk echter het aantal documenten zodat je overzichtelijker en sneller werkt.
In Google Docs kan je eenvoudig overschakelen naar een ander document. In je tabbladbalk vind je namelijk alle geopende documenten. Voor het gewenste document klik je op het juiste tabblad.
Wens je verder te werken aan een document dat je reeds op je drive hebt staan, dan moet je dat bestand eerst opnieuw inlezen. Dat kan als volgt:
in het lint de groep Bestand en de optie Openen;
selecteer Mijn drive of Gedeeld met mij;
klik op de bestandsnaam;
en daarna op Openen.
Het geselecteerde document wordt geopend.
Hiervoor hoef je niets te doen. Google Docs slaat alle wijzigingen automatisch op in Google Drive.
Elk document dat je wenst te bewaren, moet een bestandsnaam (filename) krijgen. Een document dat nadien niet meer gebruikt wordt, moet uiteraard niet bewaard worden. Je kan het eventueel wel afdrukken.
In Google Docs is er geen maximum aantal karakters voor je bestandsnaam. Je gebruikt dus best een lange beschrijvende bestandsnaam zodat je later nog weet over welk document het gaat. De volgende tekens zijn echter niet toegelaten: / \ < > * ? “ | : en ;
Wens je het bestand niet op Google Drive (standaard opslagplaats) te bewaren, dan kan je het document downloaden. Dit document komt dan standaard in de map Downloads. Je selecteert dit bij Bestand - Downloaden.
Een document op Google Drive opslaan, gebeurt automatisch. Je document verschijnt pas op Google Drive nadat je het juiste tabblad sluit (zie "3 Google Docs sluiten"). Wens je je document niet te bewaren, kan je het hier verwijderen. Alle andere documenten blijven bewaard op Google Drive.
OPMERKING: extra informatie over mappenstructuur en opslaan, vind je in de uitleg over Google Drive.
Er zijn 3 verschillende modi:
de "bewerken" modus:
dit is de standaardinstelling in Google Docs. Hier kan je onmiddellijk de opmaak van het document veranderen;
de "suggesties doen" modus:
alle bewerkingen die je wilt uitvoeren, worden opgeslagen als suggesties. Je tekst verandert niet;
door gebruiken te maken van het V-teken aanvaard je de suggesties en zal je tekst aangepast worden. Door op het kruisje te klikken, verdwijnen de suggesties;
de "weergeven" modus:
in deze weergave zie je hoe je definitieve document eruit ziet als je het afdrukt of opslaat.
Al deze weergaven worden op eenzelfde manier geactiveerd namelijk via het lint de groep Weergaven en dan het onderdeel Modus.
Met de keuze In- en uitzoomen (knoppenbalk) kan je het percentage instellen waarmee je het document op het scherm wenst weer te geven. Dit heeft geen enkele invloed op de manier waarop het document wordt afgedrukt.