Statische webpagina’s bestaan uit HTML-pagina's die via FTP naar de webserver wordt geüpload. Zodra iemand een pagina opvraagt via de browser, gaat de webserver de pagina inlezen en doorsturen naar de browser. De webserver zal verder niets met deze pagina doen. De webserver gaat dus niet kijken naar de inhoud en stuurt de pagina zoals ze is door naar de browser. Hierdoor spreken we van statische pagina’s.
Bij dynamische websites gaan de opgevraagde pagina’s eerst gelezen maar ook geïnterpreteerd worden alvorens de output (meestal HTML code) doorgestuurd wordt naar de browser.
Dat interpreteren gebeurt eigenlijk door een zogenoemde interpreter. Als je zo'n dynamische website wil laten interpreteren, moet je zo'n interpreter installeren. Vaak is dit reeds geïnstalleerd op een webserver, waar de website gehost wordt. Maar indien je dit op je eigen computer wil laten uitvoeren, moet je zo'n interpreter installeren.
Om dynamische pagina's te ontwikkelen zullen wij PHP gebruiken. PHP wordt heel vaak gebruikt in combinatie met een MySQL database.
Om PHP te draaien hebben we dus een PHP-interpreter nodig op onze computer. Hiervoor gebruiken we het programma XAMPP. Op school is het reeds geïnstalleerd, indien je dit thuis wil installeren kan dat via deze website.
Wanneer je XAMPP opent, krijg je het volgende scherm te zien:
Hier moet je ervoor zorgen dat Apache gestart wordt door op de start-knop naast Apache te klikken. Wanneer dit gelukt is, zal je zien de Module Apache een groene achtergrond krijgt en dat er niet meer Start op de knop staat, maar Stop.
Via de rechterknop Explorer wordt de locatie geopend waar je je PHP-bestanden dient te plaatsen, zodat Apache deze kan interpreteren. Standaard bevindt deze map zich op: C:xampp
We kunnen dit wijzigen door het config-bestand aan te passen. Dit bestand vind je op volgende locatie: C:\xampp\apache\conf\httpd.conf
Je opent dit bestand met Notepad++ en je past volgende gegevens aan. Je verandert:
DocumentRoot "C:\xampp\htdocs"
<Directory "C:\xampp\htdocs">
naar:
DocumentRoot "G:/Mijn Drive/Toegepaste Informatica/Websites"
<Directory "G:/Mijn Drive/Toegepaste Informatica/Websites">
Je plaatst je bestanden steeds in deze "Websites"-map in Google Drive.
Hier maak je dan een mapje aan: PHP
Vanaf nu plaats je hier alle bestanden, zodat onze PHP-bestanden ook geïnterpreteerd kunnen worden. Wanneer je de PC afsluit, zal Xampp ook afgesloten worden. Denk er dus aan dat voordat je verder werkt, je XAMPP (en Apache) opnieuw zal moeten opstarten en inschakelen.
Maak in je Google Drive map "Websites" een map "PHP" aan. Op het einde van elke les plaats je de aangemaakte bestanden deze PHP-map.
Tip! Indien je thuis er ook voor wil zorgen dat de bestanden in je Google Drive geïnterpreteerd kunnen worden door XAMPP, moet je deze instellingen daar ook aanpassen.
'Hello World’ is dé klassieker om een nieuwe programmeertaal aan te leren.
Om te programmeren in PHP heb je niet veel nodig: een teksteditor (Notepad++) en een PHP interpreter (XAMPP) is voldoende.
Open Notepad++ en neem volgende code over:
<?php
echo "Hello, world!";
?>
Sla je bestand op als hello.php. Denk eraan dat je dit in de XAMPP-map htdocs plaatst OF in de juiste map op Google Drive, indien je het config-bestand hebt aangepast.
Je kan dit bestand laten interpreteren door Apache door je webbrowser (Google Chrome) te openen en in de zoekbalk bovenaan volgende URL te plaatsen:
localhost/PHP/hello.php
Wanneer je het bestand geopend is door je browser, merk je dat je een webpagina hebt gemaakt met tekst "Hello, world!".
Uit dit eerste voorbeeld kunnen we al enkele belangrijke regels opmaken:
een blok PHP code begint altijd met <?php
een blok PHP code wordt altijd afgesloten met ?>
elke regel code (instructie) eindigt met ;
je kan ‘echo’ gebruiken om een stuk tekst (string) weer te geven. Die tekst moet tussen dubbele aanhalingstekens staan.
We gaan ons eerste voorbeeld een beetje uitbreiden door er HTML code aan toe te voegen.
Maak in je PHP-map een nieuw bestand aan PHPinHTML.php met volgende code:
<html>
<head>
<title>Voorbeeld 2</title>
</head>
<body>
Dit is de body van onze HTML pagina. Die gaan we mengen met wat PHP:
<?php
echo "Deze regel wordt door PHP afgedrukt";
?>
</body>
</html>
Als je deze pagina via de browser opvraagt, zal de server alles wat pure HTML is naar de browser sturen en enkel de PHP code door de interpreter laten verwerken.
Niet alleen kan je HTML en PHP scheiden in verschillende blokken, je kan ook HTML code opnemen in de PHP code. Zo kan je de <b> tag gebruiken om tekst vet weer te geven. De <i> tag gebruik je om tekst schuin gedrukt weer te geven.
Maak een nieuw PHP bestand HTMLInPHP.php aan in je PHP-map met volgende code:
<html>
<head>
<title>Voorbeeld 3</title>
</head>
<body>
<?php echo "<b>Den dikke</b> en <i>den dunne</i>"; ?>
</body>
</html>
Je kan ook de hele HTML code door PHP laten genereren. Maak nu een PHP bestand HTMLVolledigDoorPHP.php in je PHP-map met volgende code:
<?php
echo "<html>";
echo "<head>";
echo "<title>Voorbeeld 4</title>";
echo "</head>";
echo "<body>";
echo "<b>Den dikke</b> en <i>den dunne</i>";
echo "</body>";
echo "</html>";
?>