Google Spreadsheets biedt heel wat mogelijkheden om werkbladen op te maken. Een verzorgde opmaak – zonder hierin te overdrijven – komt de duidelijkheid ten goede. In dit hoofdstuk komen de volgende elementen aan bod: getalnotaties, uitlijning, lettertypes, randen, opvulkleuren en patronen.
Getalnotaties bepalen hoe de informatie weergegeven zal worden die in de cel opgeslagen is.
Op de tab Opmaak vind je in de groep Getal een vervolgkeuzelijst en een aantal knoppen waarmee je getalnotaties op de geselecteerde cel(len) kunt toepassen.
Voor het instellen van bepaalde opties en voor de selectie van andere getalnotaties heb je het dialoogvenster Aangepaste getalnotaties nodig.
In de categorie Getal kan je opgegeven op hoeveel decimalen de getallen afronden moeten worden. Je kan er ook voor zorgen dat het scheidingsteken voor duizendtallen toegepast wordt. Dat teken wordt in Windows (Configuratiescherm, Landinstellingen) ingesteld. Negatieve getallen kunnen op verschillende manieren weergegeven worden.
Als je de getalnotatie Percentage toepast, wordt de ingevoerde waarde voorgesteld als een getal dat honderd keer groter is met een percentteken erachter. Bij het invoeren van de getallen of bij het opbouwen van een formule moet hiermee rekening gehouden worden. Ook met de knop Procentnotatie op het lint kun je de getalnotaties uit de categorie Percentage toepassen.
Bij het toepassen van getalnotaties uit de categorie Valuta wordt het scheidingsteken voor duizendtallen altijd weergegeven. Daarnaast het je de volgende mogelijkheden:
je kan het aantal decimalen instellen;
in het lint kun je een valutasymbool selecteren;
negatieve getallen kunnen op verschillende manieren opgemaakt worden.
Je kan ook meerdere cellen selecteren en dan een valutanotatie toepassen.
In het dialoogvenster Celeigenschappen vind je ook nog de categorie Financieel. Hier kun je enkel het aantal decimalen instellen en een valutasymbool toepassen. Ook op het lint beschik je over de knop Financiële notatie.
In het lint vindt je een icoontje om de Uitlijning van de geselecteerde cel(len) in te stellen.
Voor het instellen van bepaalde opties heb het menu-item Opmaak nodig.
Standaard worden getallen rechts en tekst links uitgelijnd. De opties waarmee je cellen links en rechts kan uitlijnen of centreren (B7) zijn reeds gekend.
Alle cellen in een bepaalde rij hebben dezelfde hoogte. Met de verticale tekstuitlijning bepaal je hoe de celinhoud tussen de boven- en de onderkant van de cel uitgelijnd wordt.
standaard wordt de celinhoud onder in de cel uitgelijnd;
andere mogelijkheden zijn: Boven , Gecentreerd en Uitvullen.
Via Opmaak, tekstomloop, kan je instellingen maken over hoe de tekst al dan niet aangepast moet worden aan de grootte van de cel:
met de optie Omloop wordt de tekst op basis van de kolombreedte afgebroken. Op het lint beschik je ook over een knop om dit in te stellen;
als je in het dialoogvenster het selectievakje Afkappen (B18) inschakelt, wordt de tekst afgekapt op het zichtbare deel van de cel;
als je de methode Overloop selecteert, loopt de tekst over de cellen heen;
via Opmaak, Cellen samenvoegen voeg je de geselecteerde cellen samen tot één cel. De nieuwe cel krijgt het celadres van de eerste cel. Als je de knop op het lint gebruikt, wordt de horizontale uitlijning van de samengevoegde cel meteen op Gecentreerd.
Via Tekstrotatie bepaal je de oriëntatie van de celinhoud.
standaard staan de tekens horizontaal. Door Verticaal stapelen te kiezen, zet je de tekens onder elkaar;
je kan de tekst ook volgens een bepaalde hoek roteren.
In het lint heb je de keuze uit heel wat lettertypes. Je kan er ook steeds toevoegen (Meer lettertypen...).
De lijnen die je normaal op het scherm ziet, zijn geen raden, maar wel rasterlijnen. Standaard worden rasterlijnen op het scherm weergegeven, maar worden ze niet afgedrukt. Je kunt instellen dat je de rasterlijnen al dan niet wil weergeven bij Weergeven.
Om randen in te stellen, beschik je in het lint over een icoontje om deze in te stellen. Als je alle randen in de geselecteerde cel(len) wil verwijderen, moet je de optie Geen rand kiezen. Je kan hier ook de kleur en het type rand instellen.
Via het lint kan je de cellen opvullen met verschillende kleuren.