Vaak bestaan werkbladen uit heel veel gegevens, zodat deze niet meer op het scherm kunnen. Je zal dus naar beneden moeten scrollen om de gegevens onderaan te kunnen bekijken. Dat komt de overzichtelijkheid niet ten goede. Door titels te blokkeren, kan je ervoor zorgen dat bepaalde rijen en/of kolommen altijd op het scherm weergegeven worden.
De gegevens in een werkblad vormen als het ware een database. Elke rij bevat één record en in de kolommen worden de verschillende velden weergegeven. Google Spreadsheet noemt zo’n database een lijst. Google Spreadsheet beschikt over een aantal opdrachten waarmee je de gegevens in een lijst kunt bewerken en analyseren.
Hou bij het opbouwen van een lijst hou je best rekening met volgende zaken:
zorg ervoor dat er per werkblad maar één lijst voorkomt. Bepaalde opdrachten zoals bijvoorbeeld filteren kunnen in een werkblad maar met één lijst werken;
als er naast of onder de lijst nog andere gegevens voorkomen, moet je minstens één rij en één kolom vrijlaten. Het is trouwens af te raden om gegevens links of rechts van de lijst te zetten. Bij het filteren kunnen die gegevens verborgen worden.
Lijsten in Google Spreadsheets met koppen boven de kolommen wil je altijd in beeld hebben. Om deze koppen vast te zetten, ga je als volgt te werk:
selecteer het tabblad Klanten;
selecteer de cel(len) die vast moet(en) blijven staan;
kies voor Weergeven -> Vastzetten;
selecteer 1 rij;
Dit zorgt ervoor dat de eerste rij vast blijft staan.
Indien je een werkblad alfabetisch wil sorteren, ga je als volgt te werk:
plaats je in een cel van de kolom waarop je wil sorteren;
ga naar Gegevens -> Blad sorteren op kolom * van A naar Z of omgekeerd.
Om een blad alfabetisch te sorteren volgens meerdere kolommen, gaan we als volgt te werk:
selecteer het bereik dat je wil sorteren;
ga via het tabblad Gegevens naar Bereik sorteren...;
je krijgt een venster waar je kolommen toe kan voegen om op te sorteren.
Als je een filter toepast, worden alleen de rijen weergegeven die aan bepaalde criteria voldoen. De andere rijen worden verborgen.
Je kan filters gebruiken om gegevens in een spreadsheet overzichtelijk weer te geven en te analyseren. Met filters kan je gegevens verbergen die je even niet wil zien. Zodra je het filter uitschakelt, worden alle gegevens weer zichtbaar.
Opmerking! Als je een filter toevoegt, geldt de filter voor iedereen die toegang tot je spreadsheet heeft. Iemand met bewerkingsrechten voor je spreadsheet kan de filter wijzigen.
Je kan je gegevens als volgt filteren:
open een spreadsheet;
selecteer een celbereik;
klik op Gegevens -> Een filter maken;
klik bovenaan het bereik op Filter om de filteropties te zien:
filteren op voorwaarde: kies uit een lijst met voorwaarden of schrijf je eigen voorwaarde(n). Voorbeelden: als de cel leeg is, als gegevens lager zijn dan een bepaald getal of als de tekst een bepaalde letter of bepaalde woorden bevat;
filteren op waarden: verwijder het vinkje bij de gegevenspunten die je wil verbergen en klik op OK. Wil je alle gegevenspunten selecteren, klik dan op Alles selecteren. Wil je de vinkjes bij alle gegevenspunten verwijderen, dan kan je ook op Wissen klikken;
Zoeken: zoek naar gegevenspunten door in het zoekvak te typen. Als je bijvoorbeeld de letter 'P' typt, wordt de lijst ingekort tot namen die beginnen met een P.
klik op Gegevens Filter uitschakelen als je de filter wil uitschakelen.