Hoe kunnen we grafische informatie digitaliseren?
We kunnen dit doen door verschillende software pakketten dewelke gespecialiseerd zijn in tekenen. Voorbeelden hiervan zijn Google Drawings, Paint, Google sketshup,...
Maar tekenen is niet de enige manier om grafische informatie te digitaliseren. We kunnen ook met behulp van een camera beelden vanuit je omgeving digitaliseren. Deze digitale beelden kunnen we nadien bewerken op onze computer met bewerkingssoftware zoals Google Foto's, Irfanview, Photoshop,...
Online kan je uiteraard ook veel digitaal beeldmateriaal vinden via de zoekmachine Google afbeeldingen of online websites zoals Pixabay. Wanneer je op zoek gaat naar afbeeldingen om zelf te gebruiken bij het ontwerpen van bijvoorbeeld een flyer voor je sportvereniging, is het zeer belangrijk dat je foto's neemt dewelke je mag gebruiken. Op de website Pixabay bijvoorbeeld, vind je enkel zo'n afbeeldingen, dewelke je mag hergebruiken. Maar ook via Google afbeeldingen kan je instellen dat je enkel afbeeldingen wil te zien krijgen waarop geen auteursrechten gelden (via Tools, Gebruikersrechten).
Daarnaast kan je ook gebruik maken van beeldschermcaptatie. Dit wil zeggen dat we een foto nemen van ons beeldscherm of een deel hiervan. Dit kan je eenvoudig doen met behulp van het Windows programma: Knipprogramma.
Er zijn twee manieren waarop een computer grafische informatie opslaat: via pixelafbeeldingen of via vectorafbeeldingen.
Een pixelafbeelding bestaat uit beeldpunten of pixels waarvan een bepaalde kleurwaarde is vastgesteld. Dit wil zeggen dat een pixelafbeelding bestaat uit allemaal vierkante beeldpunten, in een raster, bestaande uit verschillende kleuren. Daarom worden deze afbeeldingen ook wel eens rasterafbeeldingen genoemd. Het spreekt voor zich dat wanneer een afbeelding uit meer pixels bestaat, deze van een betere kwaliteit zal zijn, aangezien we meer en mooiere kleurovergangen kunnen bekomen. Het aantal pixels bepaalt ook de breedte en hoogte van de afbeeldingen en dus ook de resolutie. Aangezien de kwaliteit beperkt is door het aantal pixels waaruit deze afbeelding bestaat, kan je een afbeeldingen niet zomaar vergroten, zonder kwaliteitsverlies. Je zal vanaf een bepaald punt altijd kwaliteitsverlies hebben.
Hoe meer pixels de afbeelding bevat, hoe groter het bestand zal zijn om op te slaan.
Typisch wordt een pixelafbeelding opgeslaan als één van de volgende bestandsformaten: BMP, JPEG, PNG, GIF. Deze bestanden kunnen bewerkt worden in Paint, GIMP, Photoshop, Google Drawings, Coreldraw, Inkscape, Adobe Illustrator, ...
Vectorafbeeldingen daarentegen bestaan niet uit afzonderlijke beeldpunten maar uit meetkundige objecten zoals lijnen, cirkels, curves die door middel van parameters zoals beginpunt, eindpunt, straal, lengte, lijndikte, kleur, vulpatronen e.d. gedefinieerd worden. Deze afbeeldingen worden niet omschreven door opeenvolging van pixels in bepaalde kleuren, maar door een logische omschrijving aan de hand van hun eigenschappen. Voor een cirkel zijn deze eigenschappen bijvoorbeeld de positie van het middelpunt, de straal, de kleur en de lijndikte nodig. Een vectorafbeelding kan door deze zo te omschrijven, vergroot worden zonder kwaliteitsverlies. Want voor een cirkel bijvoorbeeld kunnen we gewoon de straal laten aanpassen, waardoor we nog steeds een mooie cirkel kunnen maken.
Een vectorafbeelding kan vrij eenvoudig omgezet worden naar een pixelafbeelding maar omgekeerd is dat veel moeilijker.
Een vectorafbeelding wordt opgeslaan als één van de volgende bestandsformaten: SVG en EPS. Deze bestanden kunnen bewerkt worden in Google Drawings,...
JPEG (Joint Photographic Experts Group) is een bestandsformaat voor voornamelijk foto's. Dit is een gecomprimeerd bestand zodat de bestandsgrootte iets minder groot is. Het kleiner maken heeft als nadeel dat er kwaliteitsverlies is, hoewel dit vaak met het blote oog niet te zien is. We noemen deze methode lossy omdat we wel degelijk kwaliteitsverlies hebben. Een nadeel van dit bestandsformaat is dat we geen transparante achtergrond kunnen bewaren. Maar de compressiemethode is goed, wat ervoor zorgt dat het bestandsformaat relatief klein is.
PNG (Portable Network Graphics) is ook een gecomprimeerd bestand, maar de compressiemethode is anders dan bij JPEG. PNG heeft geen kwaliteitsverlies, maar kan niet zoveel kleuren bevatten. Dit noemen we een lossless compressie methode. Dit wil zeggen dat je voor bijvoorbeeld een logo voor je bedrijf beter PNG gebruikt dan JPEG, omdat dit vaak maar een beperkt aantal kleuren bevat en geen kwaliteitsverlies geeft aan de randen binnen je afbeelding. Hier kunnen we wel transparante achtergronden bewaren maar is het bestand vaak iets groter dan bij een JPEG bestand.
Inkscape is een vector graphics editor.