In dit document vind je terug hoe je vaak gebruikte bronnen moet vermelden. Dit gebeurt immers volgens vaste afspraken; de APA-norm. Je kan dit document dus bij elke opdracht in het GIB raadplegen. De termen bibliografische verwijzing, bibliografische referentie, bronvermelding of literatuurlijst betekenen hetzelfde.
Eens je de werkwijze beheerst, kan de site scribbr.nl een meerwaarde vormen. Via zijn (gratis) APA-generator kan je veel bronnen ingeven die ineens juist gegenereerd worden. Blijf echter kritisch en bekijk steeds je resultaat. Op de site kan je ook opzoeken hoe je omgaat met heel wat andere bronnen die niet werden opgenomen in dit document. Denk maar aan een pdf, een e-book, een door jou afgenomen interview, een Instagrampost, een podcast of een televisieserie.
Vooraleer je op de juiste manier je bron kan noteren, moet je het juiste brontype kiezen. Vooral bij online bronnen is dat soms lastig. Als je online bron een krantenartikel is, moet je dat laatste als brontype nemen. Je moet dus verder kijken dan het medium. Hoewel je de meeste bronnen waarschijnlijk online vindt, is de keuze voor het brontype ‘internetartikel’ eigenlijk een laatste redmiddel.
Eerst komt de familienaam van de auteur, gevolgd door een komma. Schrijf dan de eerste letter van de voornaam met een hoofdletter, gevolgd door een punt. Daarna vermeld je het jaartal waarin het boek werd uitgegeven, tussen haakjes. Er volgt een punt na de haakjes. De titel van het boek zet je cursief, gevolgd door een punt. Dan volgt de uitgever, gevolgd door een punt.
Samengevat
Familienaam auteur, Initiaal voornaam. (jaartal). Titel. Uitgever.
Voorbeelden
Bregman, R. (2019). De meeste mensen deugen. De Correspondent.
Cleese, J., & Skinner, R. (1986). Hoe overleef ik mijn familie? Omgaan met liefde en relaties. Muntinga.
Eerst komt de naam van de auteur, gevolgd door een komma. Schrijf dan de eerste letter van de voornaam, gevolgd door een punt. Daarna vermeld je tussen haakjes het jaar van publicatie en als je een concrete dag hebt, moet die er ook bij. Na het haakje volgt een punt. Vervolgens schrijf je de titel van het artikel, gevolgd door een punt. Dan volgt cursief de titel van het tijdschrift/ de krant. Dan volgt een komma, met nadien het nummer van het tijdschrift, nog steeds cursief. Je sluit af met de vermelding van begin- en eindpagina van het artikel door gewoon cijfers te geven, gevolgd door een punt. De paginanummers moeten niet cursief. Als je de krant of het tijdschrift online raadpleegde, volgt er ‘Geraadpleegd op’ (vul de datum in), gevolgd door een komma. Nadien volgt het woordje ‘van’ en ten slotte volgt de website.
Samengevat
Familienaam auteur, Initiaal voornaam. (publicatiejaar en eventuele datum). Titel van het artikel. Titel van het tijdschrift/de krant, nummer tijdschrift, begin- en eindpagina van het artikel.
Voorbeelden
Simons, F. (2014). Totaalbeeld van een mondelinge presentatie. Ad Rem, nr. 4, 45-46.
Tielbeke, J. (2020, 26 februari). Alleen de wetgever kan kapitalisten beteugelen. De Groene Amsterdammer, nr. 144, 9-22. Geraadpleegd op 28 februari 2021, van https://www.groene.nl/artikel/alleen-de-wetgever-kapitalisten-beteugelen
Speksnijder, C. (2020, 26 augustus). Helft ijsplaten Antarctica gevoelig voor afbreken. De Morgen. Geraadpleegd op 29 augustus 2020, van https://www.demorgen.be/nieuws-achtergrond/helft-ijsplatenantarctica-gevoelig-voor-afbreken~b51ce74e/
Als je het bronartikel ‘internetartikel’ wilt gebruiken, ga dan eerst goed na of een andere bron niet geschikter is. Dit type gebruik je immers als de bron niet tot een andere categorie behoort en dat is erg vaak wél het geval.
Eerst komt de naam van de auteur indien die gekend is, gevolgd door een komma. Nadien de initiaal van de voornaam met een punt. Tussen ronde haakjes zet je de exacte datum van de laatste aanpassing van de webstek door eerst het jaartal te geven met een komma en dan de dag. Na de haakjes volgt een punt. Dan geef je de titel van de webpagina met een punt. Nadien schrijf je ‘Geraadpleegd op’ met de juiste datum, gevolgd door een komma en het woordje van. Na ‘van’ komt de volledige website.
Samengevat
Auteur, A. (2020, 10 augustus). Titel webpagina. Naam website. Geraadpleegd op xxx, van URL.
Voorbeelden
Struijs, A. (2020, 1 september). Wat is ethiek in de zorg? Zorg voor beter.
Geraadpleegd op 3 september 2020, van https://www.zorgvoorbeter.nl/levensvragen
Van Dale. (z.d.). Plagiaat. In Van Dale Online. Geraadpleegd op 4 september 2020, van https://www.vandale.nl/gratiswoordenboek/nederlands/betekenis/plagiaat
Om te verwijzen naar een podcastaflevering, vermeld je de host als auteur, gevolgd door het label ‘Host’ tussen haakjes, de datum, de titel en het nummer van de aflevering, de beschrijving ‘Podcastaflevering’ tussen blokhaken, de naam van de podcast, de productiemaatschappij en de raadpleegdatum en URL indien beschikbaar.
Als je via een app hebt geluisterd en je de URL niet weet, laat je deze weg. Als de afleveringen niet genummerd zijn, kan je dat ook weglaten.
Samengevat
Achternaam host, initialen. (Host). (jaar, dag maand). Titel aflevering (Nr. aflevering) [Podcastaflevering]. In Naam Podcast. Productiemaatschappij. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL.
Voorbeelden
Frankenmolen, S. (Host). (2019, 20 maart). Waarom hebben mensen geheimen? (Nr. 283) [Podcastaflevering]. In De Universiteit van Nederland Podcast. ART19. Geraadpleegd op 19 maart 2021, van https://universiteitvannederland.nl/podcast/waarom-hebben-mensen-geheimen
Agnew, A., & Beckers, A. (Host). (2025, 26 januari). Philippe Geubels. (Nr. 331). [Podcastaflevering]. In Welcome to the AA. Geraadpleegd om 2 februai 2025.
* Het gebeurt dat een bron meerdere auteurs heeft. Werk dan op deze manier. Kijk goed naar alle leestekens.
Aantal auteurs
1
2
3-20
Voorbeeld
Moeyaert, B. (2022).
Moeyaert, B., & Pauwels, C. (2021).
Moeyaert, B., Pauwels, C., & Dendooven, G. (2020).
* Soms ontbreekt er informatie over je bron. Maak dan gebruik van volgende oplossingen:
Ontbrekend onderdeel
Auteur
Datum
Oplossing
Gebruik de titel op de plaats van de auteur.
Gebruik ‘z.d.’
Voorbeeld
De vogelpest. (2019). Standaard Uitgeverij.
Janssens, K. (z.d).
* Het weergeven van citaten is niet zo eenvoudig en vergt enige oefening. Je kan het nalezen via deze link. https://www.scribbr.nl/bronvermelding/op-de-juiste-manier-citeren/
* Sommige leerkrachten verwachten een kritische bibliografie. Maak hiervoor de nodige afspraken met je leerkracht.
* Plagiaat is elke overname van het werk van anderen, op identieke wijze of onder licht gewijzigde vorm en zonder bronvermelding. Het is dus een strafbaar feit.
Bibliografie
Smits, L. (2020). De Nederlandse APA-regels: Gebaseerd op de zevende editie (2019) van de officiële APA Publication Manual. Scribbr. https://www.scribbr.nl/handleiding-apa-regels/