Het is best eenvoudig om een presentatie te maken, maar het is niet zo eenvoudig om een degelijke presentatie te maken. Het is belangrijk om steeds in het achterhoofd te houden dat een presentatie gemaakt wordt ter ondersteuning van een uiteenzetting van een spreker. Om dit nuttig en boeiend te houden, geven jullie hier enkele tips mee.
Wanneer we op de dia's van een presentatie volzinnen en heel veel tekst gaan plaatsten geeft dit voor niemand een meerwaarde. Zelf kan je niet zien wat er op de dia staat, want het is niet de bedoeling dat je zaken afleest van een dia. Voor de mensen die de presentatie bijwonen, kunnen dit misschien amper lezen en hun aandacht wordt naar de dia getrokken, in plaats van naar de stem van de spreker. Plaats dus kernwoorden in plaats van volzinnen op dia's.
Het is fijn om een presentatie wat kleur te geven, maar de keuze van de kleuren is toch wel cruciaal! Wanneer je bijvoorbeeld blauwe letters op een rode achtergrond plaatst, zullen de toeschouwers dit amper kunnen lezen. Gebruik lichte letters op een donkere achtergrond, dan ben je bijna zeker dat dit goed leesbaar zal zijn.
Zorg natuurlijk voor een consequente opmaak, zodat je geen kleurboek presenteert, maar een professionele diavoorstelling.
Tip! Wanneer je een presentatie moet geven waar er veel lichtinval is, of je over een oudere beamer beschikt, kan je ook veel last hebben om leesbare dia's te schijnen. Kies dus altijd voor een goed contrast tussen de verschillende kleuren!
Het gebruik van animaties en overgangen kunnen een presentatie net dat ietsje meer geven. Maar denk er aan dat dit snel té veel kan worden! Gebruik animaties en overgangen dus enkel wanneer ze nuttig zijn en zorg ervoor dat deze niet té opvallend zijn.
Maak steeds gebruik van een duidelijk leesbaar lettertype en zorg ervoor dat deze zeker niet kleiner is dan 18pt. Ook hier is het consequent gebruik een must!
Afbeeldingen zeggen vaak veel meer dan tekst, dus maak hier dan ook zeker gebruik van tijdens een diavoorstelling. Het is wel belangrijk dat je kwaliteitsvolle afbeeldingen gebruikt. Het is niet de bedoeling dat je de pixels kan tellen van een afbeelding of een schematische voorstelling. Zorg dus voor degelijke foto's, afbeeldingen,...
Hier onder voorbeelden van afbeeldingen met een slechte kwaliteit.
Hier onder voorbeelden van afbeeldingen met een goede kwaliteit.
Wanneer je een diavoorstelling maakt, hou je steeds het KISS principe in het achterhoofd: Keep It Simple & Straightforward/Keep It Simple Stupid.
Om goed voorbereid te zijn voor het geven van een presentatie is het aangewezen om deze prestatie op voorhand hardop te oefenen. Dit kan voor jezelf zijn, al dan niet voor een spiegel, of voor een familielid. Hierdoor kan je zelf opmerken dat er bepaalde zaken niet echt duidelijk zijn of krijg je, hopelijk eerlijke, feedback van je familielid.
Het is ook belangrijk om al het materiaal te testen. Zowel de presentatie, als de ingevoegde filmpjes, als de apparatuur waarop of waarmee je de presentatie gaat geven. Zo voorkom je dat de toeschouwers moeten wachten tot het allemaal wel werkt.
Wees uiteraard ook voorbereid op vragen die gesteld kunnen worden door het publiek.
Je uitstraling is zeer belangrijk wanneer je een presentatie geeft. Zorg dat je een open, ontspannen houding hebt, waarbij je de rug recht zet.
De manier waarop je vertelt, zorgt er ook voor of je publiek geboeid blijft of niet. Articuleer duidelijk, praat luid genoeg en praat met voldoende intonatie.
Zoek oogcontact met het publiek. Zo geef je de mensen het gevoel dat je ze opmerkt en dat je het apprecieert dat ze er zijn. Op deze manier kan je de aandacht van het publiek veel langer houden.