Een diagram zorgt ervoor dat gegevens op een duidelijke en aantrekkelijke manier weergegeven worden. In een diagram zie je onmiddellijk de onderliggende verhouding van de getallen en kun je makkelijker conclusies trekken. In dit hoofdstuk leer je de basistechnieken om zo'n diagrammen in Google Spreadsheets te ontwerpen.
In het filmpje kan je bekijken hoe je op basis van de werkmap Spreadsheet06 een kolomdiagram kan toevoegen waarin de verkoopcijfers van de vestiging Antwerpen voorgesteld worden per kwartaal.
Diagrammen worden ontworpen via de menu Invoegen:
selecteer vooraf het bereik dat je in het diagram wilt opnemen;
klik op het menu item Invoegen (diagram);
het diagram wordt onmiddellijk in het werkblad ingevoegd en er verschijnt een menu waarin je alle instellingen kan veranderen van het diagram.
Een diagram is standaard ingesloten in het werkblad waarop je het diagram baseert. Om een ingesloten diagram te verplaatsen naar een andere positie op het werkblad, zet je de muisaanwijzer op een vrije plaats in het diagramgebied en versleep je het diagram.
Via de 3 bolletjes rechts bovenaan in het diagram, kan je het diagram verplaatsen naar een nieuw werkblad.
Om de grootte van het diagram aan te passen, zet je de muisaanwijzer op een formaatgreep. Formaatgrepen worden als vierkantjes voorgesteld. Je vindt die op elke hoek en in het midden van elke rand van het dubbele kader rond het geselecteerde diagram. Sleep tot je de gewenste grootte hebt.
Zet het diagram onder de tabel. Zorg ervoor dat ze even breed is als de tabel.
Het kolomdiagram wordt correct weergegeven, maar als je het resultaat vergelijkt met de opgave, zie je dat de astitels ontbreken en de diagramtitel onvolledig is. Als het diagram geselecteerd is, vind je rechts een menu waarin je alle instellingen van de grafiek kan aanpassen. Om de titels en de legende aan te passen, kies je het tweede tabblad Aanpassen. Klik hier op en voeg astitels toe. Men kan hier ook een legende toevoegen of verwijderen indien nodig.
Pas de grafiek met de omzetcijfers van Antwerpen aan:
pas de titel aan: Omzetoverzicht Antwerpen 2009;
voeg de astitels toe en pas deze aan: Kwartalen (horizontaal) en Omzet in EUR (verticaal).
Om gegevensreeksen makkelijk te identificeren, kan je gegevenslabels toevoegen. Als je gegevenslabels toevoegt, worden de gekoppelde waarden in de grafiek getoond, maar je kan ook reeksnamen, categorienamen en percentages weergeven.
Ontwerp het cirkeldiagram dat je hieronder vindt door volgende stappen uit te voeren:
selecteer het bereik A5:A10;F5:F10;
klik op de tab Invoegen en voeg een diagram in;
kies rechts bij de eigenschappen voor een cirkeldiagram;
geef de grafiektitel op;
zet de grafiek onder de grafiek met de omzetcijfers van Antwerpen.
Standaard zet Google Spreadsheets de grafiek die je ontwerpt in het werkblad (ingesloten grafiek). Je kunt de grafiek naar een apart werkblad verplaatsen: klik op de drie bolletjes rechts bovenaan in het diagrambereik en kies voor verplaats de diagram naar een ander blad.
Ontwerp onderstaande diagram en voorzie het nieuwe blad van een gepaste naam.
Je gaat als volgt tewerk:
selecteer het bereik A4:E10 en voeg een kolomdiagram in. Kies het type Gestapelde kolom;
Google Spreadsheet neemt de kolommen als reeksen en niet als rijen! Om dat te wijzigen, kan je rijen en kolommen wisselen bij het tabblad Gegevens onderaan;
verplaats de diagram naar een ander blad. Het diagramblad krijgt de naam Kolomgrafiek;
geef de juiste titel en voeg astitels toe: x-as Kwartalen y-as Omzet in EUR.
De grafiek met de omzetcijfers van Antwerpen moet uitgebreid worden met twee gegevensreeksen: Brussel en Leuven.
Wanneer je de grafiek selecteert, opent het eigenschappenvenster. Hier kan je het bereik aanpassen, zodat je ook de gegevens van Brussel en Leuven in de grafiek opneemt.
Verwijder de gegevensreeks Antwerpen uit de grafiek op dezelfde manier als waarop je de gegevens hebt toegevoegd. Pas de grafiektitel aan: Omzetoverzicht Brussel en Leuven 2009