In dit onderdeel bekijken we de basis functionaliteit van Google Spreadsheets, zoals het invoeren van gegevens en formules en de SOM functie.
Om gegevens in te voeren in een Google Spreadsheet, open je eerst de Google Spreadsheet waar in je gegevens wil invoeren, ofwel open je een nieuwe Google Spreadsheet.
Je selecteer de cel waarin je gegevens wil intypen en je begint te typen. Een Google Spreadsheet wordt steeds vanzelf opgeslagen, dus dit hoef je niet zelf te doen.
Wanneer je een formule wil intypen, moet je er aan denken dat deze altijd begint met een = teken en bestaat uit constante waarden, celverwijzingen, namen, functies en operatoren. Het resultaat van een formule wordt in de cel weergegeven, op de formulebalk zie je de formule. Het resultaat wordt standaard rechts uitgelijnd.
Om een formule in te voeren, ga je als volgt tewerk:
selecteer de formulecel (de cel die het resultaat moet bevatten);
tik het = teken in;
voer nu de formule in. De operatoren tik je in op het toetsenbord. De celadressen geef je op een van de volgende manieren op:
wijs ze aan door met de muis in de cellen te klikken;
wijs we aan door gebruik te maken van de pijltjestoetsen;
tik ze in op het toetsenbord (hoofdletters moeten niet). Om fouten te voorkomen, doe je er goed aan de cellen zo veel mogelijk aan te wijzen.
druk op Enter om de formule te beëindigen. Het resultaat verschijnt in de formulecel. Op de formulebalk wordt de formule weergegeven.
We hebben reeds gezien hoe we een formule kunnen invoeren. Om ingebouwde functies te gebruiken, starten we ook steeds met een = teken. We willen de SOM functie gebruiken, dus voeren we =SOM( in, in de gewenste cel en we selecteren het bereik of de cellen die we willen optellen bij elkaar, nadien sluiten we onze functie nog met ) en we duwen op enter. De som zal berekend worden.